MILAN BANDIĆ I SARAJEVO

Izgubljena igra Milana Bandića

PREIGRAO

Gradsko vijeće Grada Sarajeva opozvalo je odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva. Bandić je prije dvije sedmice za Al Jazeeru izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro biti sastavljena od tri entiteta, što je izazvalo žestoku reakciju bh. javnosti.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Lana Jašarspahić-Knežević, takvu odluku podržalo je 20 vijećnika, jedan je bio protiv, a pet nije glasalo

U obrazloženju zajedničke inicijative, koju su pokrenuli gradonačelnik Komšić i njegovi zamjenici, Aljoša Čampara i Ranko Čović, navodi se da je neprimjerena izjava zagrebačkog gradonačelnika o unutrašnjem preuređenju BiH razlog za preispitivanje dodjele tog priznanja.

Kontraverzni  SDP-ovac Milan Bandić je naučio igrati razne igre i uvijek  sjediti na dva – tri stolca  . Ovaj put se malo “preigrao” i povrijedio Sarajlije, Srebreničane te  mu ostaje samo počasna titula u Kiseljaku.

S obzirom da Kiseljak nije u mapi “Trećeg” , moguće je da će i tu titulu izgubiti. Zato nema sumnje da će biti gromoglasno “dočekan u svojoj izbornoj bazi“.

(Vijesti.ba B. A. 26/03/2014 19:50:00)

Bez titule počasnog građanina Sarajeva

Sutra, na sjednici Gradskog vijeća, raspravljat će se o opozivu odluke o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba. Inicijativu za preispitivanje proglašenja Bandića za počasnog građanina podnijeli su Kolegij GV-a, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegovi zamjenici Aljoša Čampara i Ranko Čović.

Odluka da se ovo priznanje dodijeli Bandiću donijeta je na sjednici GV-a krajem februara, ali je u međuvremenu nosilac priznanja “iskazao i podržao politički stav o budućoj organizaciji BiH suprotno Ustavu BiH”, što je razlog za preispitivanje proglašenja Bandića počasnim Sarajlijom. Dodjelitelji  priznanja Bandiću zamjere što je “u svom istupu, između ostalog, kazao kako bi BiH trebalo preustrojiti tako da Hrvati dobiju svoj, treći, entitet”.

Zakonsko uporište

– Nakon izjava zagrebačkog gradonačelnika Bandića već sutradan je održana sjednica Kolegija GV-a na kojoj je pokrenuta inicijativa za preispitivanje ove odluke. Istu inicijativu podnijeli su i gradonačelnik Komšić i njegovi zamjenici. Konačnu riječ će dati vijećnici. Prije toga, na dnevnom redu će se naći i prijedlog odluke o dopuni Odluke o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva kako bismo imali i zakonsko uporište da promijenimo Odluku o opozivu Odluke o dodjeli priznanja, pojasnio je Sabahudin Delalić, predsjedavajući GV-a Sarajeva.

U inicijativi gradonačelnika Komšića i njegovih zamjenika navedeno je da se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u svojim izjavama bavi entitetima i unutrašnjim preuređenjem države BiH što je njih ponukalo da promijene Odluku.

– Navedene istupe doživljavamo kao udarac demokratskim procesima na ovim prostorima, te smo veoma iznenađeni i zabrinuti ovakvim neprimjerenim izjavama zbog dobrih i prijateljskih odnosa između Sarajeva i Zagreba, a pogotovo sa gospodinom Milanom Bandićem, piše u inicijativi.

Aljoša Čampara, zamjenik gradonačelnika i jedan od potpisnika inicijative, kazao je za Oslobođenje da je “nedopustivo miješati se na takav način u unutrašnju politiku BiH i to onih ljudi koji su kandidirani za počasnog građanina”.

– Ne dozvoljavamo da nas iko dijeli u bilo kakve nacionalne torove, jer to nije dobro ni za Bošnjake, ni za Srbe, ni za Hrvate. Mi grad Sarajevo vidimo kao multikulturalan grad, kao grad koji prihvata sve ljude i u kojem ima mjesta da svi žive komotno i da budu ravnopravni, istakao je Čampara.

Ukoliko Gradsko vijeće prihvati odluku da se priznanje ne dodijeli Bandiću, priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva bit će uručeno samo Tilmanu Zulchu.

Počasni građani

Nagradu Počasni građanin Grada Sarajeva u prethodnim godinama dobile su brojne istaknute ličnosti. Ovo priznanje u prošloj godini pripalo je Đeli Jusiću, Bernardu-Henri Levyu i Predragu Matvejeviću. U 2012. nagradu je dobila Angelina Joli, a u 2011. Jacques Chirac. Titulu počasnog građanina u 2010. godini ponijeli su Sonja Biserko, Juan Maria Tintore, Petar Luković i Francis Bueb, a u 2009. Bill Carter, Erçan Uslu i Massimo Cacciari. U 2008. počasni građani Sarajeva bili su Ahmet Kemal Baysak, Klaus Kloth, Pasqual Maragall i Mira, te Renzo Piano. Počasnim građaninom u 2006. proglašeni su Lucciano Pavarotti, Nataša Kandić i Otto von Habsburg, u 2004. Ivo Banac, a u 2003. Sukru Tufan.

U 2002. godini nagradu su dobili Wolfgang Benedek i Tadeusz Mazowiecki, u 2001. Arend D. Lubbers, Thomas Miller i Salah Riyad el-Ashry. Godine 2000. počasnim građanima Sarajeva proglašeni su Valentin Inzko, Viktor Jackovich, Christine Amanpour, Nenad Popović, Jean-Claude Carrean i Ahmad Mohamed Ali.

25.03.2014. | PIŠE: Emira ASOTIĆ

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *