PAPINA ČESTITKA USKRSA

Papa pozvao na pregovore o miru

Pred oko 150.000 vjernika i turista papa Franjo je u Vatikanu uputio tradicionalnu poruku “gradu i svijetu”. Posebno je pozvao na mir u Ukrajini, Siriji i Nigeriji. Kritikovao je “neprimjereno rasipanje” u svijetu. U Ukrajini bi “svi oni koji su uključeni u krizu” morali poduzeti  “svaki mogući napor” kako bi se prekinulo nasilje, upozorio je danas na Trgu svetog Petra sedamdesetsedmogodišnji poglavar katoličke crkve. Međunarodna zajednica mora uložiti maksimalan napor kako bi podržala mirovni proces. Budućnost Ukrajine može se zasnivati samo na “duhu zajedništva i dijaloga”.
Papa Franjo je apelovao i na zaraćene strane u Siriji da skupe hrabrost i okrenu se pregovorima o miru, te da omoguće pružanje pomoći brojnim žrtvama u toj zemlji. Tražio je i da se obustavi nasilje u Iraku, Južnom Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.
“Moraju prestati užasni teroristički napadi sekte Boko Haram u Nigeriji”, rekao je papa Franjo. Političke protivnike u Venecueli pozvao je na pomirenje. On je istovremeno, uoči posjete Svetoj zemlji, pozdravio ponovno otvaranje pregovora između Izraela i Palestinaca. “Mora se podržati klica nade koja se tamo ukazala”, kazao je.
Pozvao je na pomoć oboljelima od virusa ebole u Zapadnoj Africi, na pomoć bolesnicima u Gvineji, Siera Leoneu i Liberiji.

Ozbiljnije shvatiti čin krštenja
Okrenuvši se religioznim pitanjima, Papa je rekao kako zbog patnji i smrti ljudi misija kršćanstva ne smije ostati “samo na riječima”. Ona mora biti dokaz “nevine i iskrene ljubavi”. Poruka kršćanstva glasi da se “mora biti u blizini onih koje je život povrijedio, podijeliti ono što se ima s onima kojima je to hitno potrebno”. S tim u vezi je uskrnuće Isusovo tačka oko koje se vrti cijelo kršćanstvo. “Da Isus nije uskrsnuo, kršćanstvo bi izgubilo na svom značaju”, rekao je Papa.

Papa Franjo je prethodno u skromnoj bijeloj odori služio i Uskršnju misu. I ove godine su Trg svetog Petra ukrasili cvjećari iz Holandije. On su u tu svrhu koristili cvjetove 35.000 tulipana, narcisa i hijacinti.
Tokom protekle noći (19/20.4.2014.) papa Franjo je krstio desetero odraslih osoba i djece. Oni su poticali iz Vijetnama, Bjelorusije, Senegala, Libana, Francuske i Italije. Ovo uskršnje krštenje je tradicionalni dio mise koju drži Papa, mada su proteklih godina kršteni samo odrasli.
U svojoj propovijedi on je pozvao da se “krštenje ozbiljnije prihvati kao živi izvor kršćanske vjere”. Papa je i ove godine odustao od upućivanja uskršnje čestitke na raznim jezicima svijeta.

(Deutsche Welle,Vijesti.ba/DW, A. A. 20/04/2014 21:04:00)