SOMNAMBULIZAM DARIJA KORDIĆA

Prateći ”hodanje” Darija Kordića od izlaska iz zatvora u Grazu, svečanog prijema u Zagrebu do domoljubnog dočeka u Busovači najprimjerenije je to nazvati njegovim somnambulizmom/mjesečarstvom, kako tu bolest određuje Medicinski leksikon (LZMK, Zagreb, 1992, 825): ”Somnambulizam/mjesečarstvo je poremećaj svijesti, pri čemu je stanje svijesti jednako onom u spavanju, ali je psihomotorika aktivna (osoba može hodati, dizati i premještati predmete itd.).”  Evo zašto i kako.

ordićev somnambulizam/mjesečarstvo pokazuje se naime u njegovom cijelom ponašanju, kao da je mjesečar koji ”hoda” u snu po krovu kuće i priča o stvarima koje nemaju veze sa stvarnošću, kako ju je proživio kao budan čovjek prije rata, u ratu i poraću u BiH, kao i o svojem ”preobraženju” u zatvoru, koje je sličnije Kafkinom negoli Kristovom pojmu preobraženja/obraćenja.
Kako drugačije shvatiti njegovu priču o Hrvatima u BiH, koji su se navodno samo branili i nikoga nisu napadali, dakle ni stanovnike sela Ahmića, gdje je ubijeno, masakrirano 116 ljudi, među kojima su 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena. Kao da Haški sud nema pouzdanije informacije od njegovih tvrdnji o vlastitoj nevinosti. A koncentracioni logori, masovna ubojstva, etničko čišćenje, rušenje Starog mosta, crkava i džamija…!?

Kako drugačije shvatiti njegovu priču o Tuđmanovoj politici podjele BiH, bez obzira na zločine pri  tom poduhvatu, zajedno s Miloševićem, kao da nitko ništa ne zna o tome, što je i sam Tuđman javno govorio i pisao, a  sam Kordić ga slušao na zajedničkim sastancima o uništenju BiH.
Kako drugačije razumjeti njegovu priču o Herceg-Bosni kao opravdanom planu zaštite Hrvata, kada je time praktično provođena podjela BiH, isto kao projekt Srpskih autonomnih oblasti, čime bi najveći gubitnici bili Hrvati izvan te Zajednice i Republike Herceg-Bosne.
Kako drugačije razumjeti njegovo pozivanje na Boga i svoje postajanje novim čovjekom bez pokajanja i traženja oprosta, kada je to protivno kršćanskom shvaćanju obraćenja i novog života u Kristu, suprotno Kordićevom misticizmu. Njegova vjera izgleda više kao samohvala i pokrivalo vlastitih grijeha i zločina, a ne priznanja i štovanja Boga.

Moglo bi se, dakako,  još navesti njegovih mjesečarskih/somnambulističkih priča, ali ovo je dosta kao potvrda o tom bolesnom stanju Darija Kordića. Međutim, veći grijeh o njega u toj poremećenosti svijesti imaju oni koji prihvaćaju i odobravaju njegove priče i ”hodaju” s njim kao mjesečarom/somnambulom. Koristeći ga također kao glasnogovornika da Hrvati glasaju na izborima ove godine jedino za HNSabor, to jest za HDZ! Prije svega političari HDZ-a, u BiH i Hrvatskoj, koji misle s njim također reinterpretirati i rehabilitirati kriminalnu politiku hrvatskog i srpskog političkog vodstva prema BiH, na čelu s Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem, koja se sada nastavlja u istoj politici saveza Dragana Čovića i Milorada Dodika. Nažalost, kao i u ratu, u tom kriminalnom djelu sudjeluju i danas neki vjerski poglavari u Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi. Na što bi sam Isus javno upozorio: Tko ima uši neka čuje!

Sarajevo, 23. lipnja 2014                                              Fra Luka Markešić