SPOMENIK PAPI U SARAJEVU

Komšić: Osjećam ushićenje i ponos što je otkriven spomenik papi

Ivo Komšić 

SARAJEVO – Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je novinarima da kao gradonačelnik osjeća i ushićenje i ponos što je danas otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II. Komšić je podsjetio da je papa Ivan Pavao II u toku rata, još 1994. godine, želio posjetiti Sarajevo ali je bio spriječen, te da je 1997. došao i “izrekao one poruke koje su nam tada trebale, poruke mira, poruke koje su otvarale nadu za nas ovdje u Sarajevu, a posebno za našu državu Bosnu i Hercegovinu“.

– Ovaj spomenik svjedoči o dvoje. Prvo, kad god stanemo pred njega trebamo se sjetiti da nam može biti gore nego što nam je sada. Jer u najtežim danima Papa je svjedočio o našoj patnji, o našoj nevolji i bio naš zagovornik u svijetu. Bio je zagovornik mira i zagovornik da prestanu naše patnje koje smo podnosili u ovom gradu i u cijeloj našoj zemlji, ne samo u Sarajevu – kazao je Komšić.

Drugo na što nas stalno može podsjećati ovaj spomenik, kako kaže, je da nam uvijek može biti bolje nego što nam jeste, ali “pod uvjetom da slijedimo one principe i ono za što se on zalagao u svome životu, a to je mir, tolerancija, poštivanje čovjeka, ravnopravnost ljudi i naroda u svijetu”.

Sarajevo se danas otkrivanjem spomenika papi Ivanu Pavlu II ispred Katedrale srca Isusova u čast njegove mirovne misije u BiH pridružilo mnogim gradovima svijeta koji su učinili isto u znak njegovog humanizma i poruka mira što je prenosio u svojim govorima.

Spomenik je otkriven i blagoslovljen uz prigodnu svečanost na trgu ispred Katedrale, u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života BiH, te brojnih vjernika, građana i turista.

(FENA, B. A. 30/04/2014 18:14:00)